Name:
Location: Oppegård, Akershus, Norway

Thursday, July 13, 2006

Den naturvitenskapelige metode.

Hva er den naturvitenskaplige tenkemåte?

Det er ett kompromissløst forhold til fakta.Ideer blir systematisk prøvet mot virkeligheten. Logikk er viktig. En hypotese kan ikke være både riktig og gal. Dersom hypotesen motstrider fakta blir den forkastet. Innefor de mere generelle vitenskapene som astonomi, kjemi, fysikk osv. må alle hypoteser begrunnes i reproduserebare eksperimenter.

Innenfor anvendt vitenskap vil produkter som ikke virker i praksis havne på skrothaugen. Motoren som trekker dårlig, bygningen som ustødig, medisinen som ikke virker vil folk helst bli kvitt.
Hvordan stiller det seg så med tenke metodikken innefor filosofiske grener som etikk og politikk? Her dreier det seg om mennesker. Mennesker tenker og handler selv i motsetning til de døde gjenstandene som behandles i naturvitenskapen. Det er vanskelig å lage reproduserbare eksperimenter. Det er enklere å fastslå om f.ex en motor er bedre enn en annen enn om ett sammfunnsystem er bedre enn ett annet. Dette både fordi kriteriene for å vurdere ett godt og ett dårlig samfunn kan være vanskelig å fastslå.

Disse forholdene gjør det vanselig å bruke den naturvitenskapelig metode. Det er vanskelig å få tak i de nødvendig fakta for å vurdere ideene. Dårlige ideer blir lettere stående uimotsagt. Eller er det kanskje slik at siden det er så vanskelig å få tak på ting kan vi helt se bort fra fakta. Fakta er dessuten kalde og dette dreier seg om mennesker?

Nei, sult, krig, død, lykke, velstand er fakta. Realitetene trenger seg på.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home